Projekt LES – 3. ročník

24.05.2011

joomplu:1822V týdnu od 16. května 2011 vyšli naši třeťáci za poznáním lesa. U kamene na cestě směrem na Veselí nás čekal lesník pan Jiří Rypar se svým pomocníkem. Na začátku jsme si popovídali o tom, kdy jsme byli naposledy v lese a proč tam chodíme. Zjistili jsme, že většina dětí moc často do lesa nezavítá, ale i tak dokázaly vysvětlit, co nám les dává.  Vyrobili jsme si amulety (talismany) na krk z jedlových nebo smrkových větviček. Zahráli si na stromy, kde každé dítě se stalo nějakou částí stromu a společně představovali jeho činnost v dešti i na slunci. Pak jsme se rozdělili do skupinek na habr, javor, jilm a lípu – podle listů, které jsme si vylosovali.

Pro děti byla připravena stezka plná úkolů a neočekávaných překvapení. Aby tyto úkoly mohly lépe zvládnout, zopakovaly a osahaly si ještě listy stromů v okolí (jehličnaté i listnaté). Ani si neuvědomily, co všechno společně dokáží. Poté se jednotlivé skupiny vydaly na stezku a cestou potkávaly obrázky některých jarních kytek (sasanka, bledule, petrklíč), jedovatých rostlin (rulík zlomocný, vraní oko čtyřlisté) exponáty zvířat (jezevec lesní, výr velký, sojka obecná, krkavec velký, daněk skvrnitý a další). Někteří přehlídli kůži užovky. Při plnění úkolů mohli využívat atlasy rostlin i živočichů, dalekohled nebo také lupu. Většina dětí splnila zadání na výbornou, dokázala spolu vzájemně spolupracovat, pohybovat se po lese v tichosti a sledovat les všemi smysly i zakreslit jednoduchou mapu své trasy.

Vyučování se dětem velmi líbilo, a tak bychom chtěli touto formou panu Jiřímu Ryparovi poděkovat, že se nám věnoval a připravil pro nás tak zajímavý dopolední program.

Učitelky třetích ročníků

Mgr. Lenka Šmatelková a Mgr. Monika Glogarová

Nebyly nalezeny žádné obrázky