Erasmus +. -návštěva Rumunska

07.06.2022

Pondělí 6.6.2022 – 1. den v Rumunsku

V ranních hodinách našeho prvního dne v Rumunsku jsme se my zástupci České republiky, Slovenska, Finska, Makedonie, Portugalska a hostitelské země Rumunska setkali na radnici
6. městské části Bukurešti. Zde nás také v konferenčním sále přivítal místostarosta Alexandru Gâdiuță, kterého seznámila vedoucí dvou mezinárodních projektů Flori Stoica s projektem
 Q-ED a Bullying and Cyberbullying. Následně nás Leca Luliana seznámila s projektem n-ZEBI jehož je manažerkou. Tento projekt se zabývá integrací obnovitelných zdrojů do infrastruktury měst. Po této návštěvě radnice jsme se společně přesunuli k paláci parlamentu.

Palác Parlamentu (rumunsky Palatul Parlamentului, nazývaný též Ceaușescovým palácem, Domem národů /rumunsky Casa Poporului/ nebo Palácem lidu) v Bukurešti je pravděpodobně druhá největší administrativní stavba na světě (po americkém Pentagonu).

Na výstavbu tohoto paláce bylo celkem použito okolo milionu tun mramoru, 3500 tun křišťálového skla na 480 lustrech a 1400 stropních světlech a mnoha zrcadlech, dalších 900 lustrů je skleněných. Dále je nutno se zmínit o 700 tunách bronzu, bezmála milionu krychlových metrů dřeva a čtvrt milionu čtverečních metrů koberců, následuje 5500 tun betonu, 7000 tun oceli, 20 000 tun písku, 1000 tun čediče, 200 000 krychlových metrů skla a 3500 čtverečních metrů kůží. Některé haly jsou vysoké až dvacet metrů. Dále zde najdeme například dvoutunový závěs, který musel být utkán až na místě, některé závěsy jsou protkané zlatem a stříbrem. Téměř všechny tyto prvky jsou rumunského původu.

(https://cs.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%A1c_Parlamentu)

Po návštěvě tohoto impozantního paláce pro nás byla připravena návštěva mateřské školy Grădiniţa Nr. 160, která je v současné době nejmodernější mateřskou školou v Bukurešti. Zde si pro nás děti se svými vychovateli připravili jak taneční tak i pěvecké vystoupení, tradiční rumunské kultury, v tradičních rumunských krojích. Tímto aktem, byl oficiální program dnešního dne zakončen.