Palačinkové úterý

18.02.2018

Palačinkové nebo také Masopustní úterý je speciální den, který se slaví v mnoha zemích po celém světě. V některých jako Francie a USA se nazývá “ Mardi Gras” nebo Tučné úterý, v dalších jako Španělsko, Itálie nebo Brazílie je Masopustní úterý koncem Karnevalu. Palačinkové úterý připadá vždy na úterý v únoru nebo březnu před Popeleční středou, kdy začíná čtyřiceti denní půst, který předchází Velikonočním svátkům.

Známou tradicí Palačinkového úterý ve Spojeném Království jsou palačinkové závody. Lidé při běhu drží v ruce pánvičku s palačinkou, kterou musí několikrát vyhodit do vzduchu a zase chytit. Často běhají převlečení v zástěrách.
V úterý 13.2. o přestávkách nebo ve výuce si mohli takové závody a své dovednosti vyzkoušet také naši žáci a žákyně 2. stupně, za pomoci děvčat 9. tříd a paní učitelky Olšinové. Odměnou jim byla vynikající palačinka:-)

Věříme, že zábavná a prožitková forma výuky vždy přispěje k lepšímu zapamatování si učiva nejen o kulturních tradicích a odlišnostech ve Spojeném království. Doufám, že se J. A. Komenský zaradoval, když viděl zájem a radost ve tvářích všech zúčastněných.

Ráda bych poděkovala žákyním 9. třídy, jmenovitě Ludmile a Valerii Skalkovým, Adéle Řepkové a Gabriele Hlušmaňukové, které pro vás ty úžasné palačinky pomohly připravit.

Jana Olšinová
učitelka Aj

Nebyly nalezeny žádné obrázky