Strom života

23.10.2017

Interaktivní vzdělávací program „Strom života“ si pro žáky 6. a 7. tříd připravila společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a. s. ve spolupráci s firmou EduLudus, jejíž pracovníci naši školu již dvakrát navštívili. Cílem dopoledního programu bylo hravou formou dětem přiblížit problematiku koloběhu vody v přírodě, význam vody pro životní prostředí a pro člověka.

Zpočátku žáci soutěžili ve třech družstvech, přičemž plnili rozmanité úkoly a prováděli pokusy s vodou. Během hry si však děti uvědomily, že místo vzájemné rivality je důležité spojit své síly a na záchraně světa spolupracovat jako celek. Přírodní katastrofu, která v případě znečištění nebo vyčerpání přírodních zdrojů vody hrozila, se dětem v rámci hry podařilo zažehnat.

Posřeh Moniky Bálintové ze 7.A
Dne 19.10. se vybraní žáci 7.A zúčastnili projektu „Strom života“.
Na začátku nám byl průběh hry podrobně vysvětlen a popsán. Všichni byli rozděleni do tří barevně rozlišených skupinek, které představovaly kmeny válečníků.

Děj hry se odehrával v kouzelném, mystickém světě, plném tajemství, ve kterém byla velká nouze o pitnou vodu. Téměř všechna totiž byla znečištěna nebo proměněna v bažiny. Úkolem každé skupinky tedy bylo vyčistit co nejvíce pramenů a získat další zdroje vody a to plněním různých zábavných úkolů – hlavně z fyziky a chemie (např. sestrojení malého vodního kola, přefiltrování špinavé vody, vyrobení lávové lampy atd.)

Jenže všechny prameny hlídali tři duchové : duch vody, bažin a špíny. Po splnění daného úkolu nás tedy ještě čekalo poprosit vybraného ducha o zasvěcení pramene, což mnohdy nebylo jednoduché. Po zasvěcení jakéhokoli pramene jsme od ducha dostali kartičku s úryvkem příběhu, který nám měl po přečtení pomoci zjistit, který ze tří duchů všechnu vodu zašpinil a proměnil v bažiny. Nakonec jsme správně určili, že za všechno může duch špíny.

Projekt jsme si moc užili a pochopili, že vodu musíme šetřit a chránit. Odměnou nám byl rozvrh hodin s motivem vody.
Děkujeme paní učitelce Žákové, která nám umožnila se tohoto zábavného a poučného projektu zúčastnit.

Nebyly nalezeny žádné obrázky